تعریف مهندسی آب و سازه ‌های هیدرولیکی :

مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی یکی از گرایش‌های مهندسی عمران است. این رشته به طراحی ، ساخت  و نصب تأسیساتی مانند منابع آب ،نیروگاه برق آبی،سد و تصفیه خانه می‌پردازد.

مهندسین این حوزه در زمینه تحلیل و طراحی سازه هایی که به نوعی با آب سروکار داشته و در ساختمان های هیدرولیکی به کار می‌رود فعالیت دارند.یکی از مهمترین مسایل در این رشته چگونگی کنترل و استفاده بهینه از آب است. در واقع این گرایش ترکیبی از گرایش های سازه و آب است. همچنین با مباحث مطرح شده در مهندسی محیط زیست و بهداشت نیز ارتباط دارد.

 

مهندسین این حوزه در زمینه تحلیل و طراحی سازه هایی که به نوعی با آب سروکار داشته و در ساختمان های هیدرولیکی به کار می‌رود فعالیت دارند.یکی از مهمترین مسایل در این رشته چگونگی کنترل و استفاده بهینه از آب است. در واقع این گرایش ترکیبی از گرایش های سازه و آب است. همچنین با مباحث مطرح شده در مهندسی محیط زیست و بهداشت نیز ارتباط دارد.

 

تحصیل-مهندسی-هیدرولیک

تحصیل در گرایش مهندسی آب و سازه‌ های هیدرولیکی :

در ابتدا دروس امتحانی در رشته آب و سازه های هیدرولیکی را مطرح می‌کنیم  :

دروس عمومی : زبان انگلیسی – استعداد تحصیلی

دروس تخصصی: مکانیک جامدات – هیدرولیک پیشرفته – طراحی هیدرولیکی سازه

تعداد کل واحد های مقطع کارشناسی ارشد سازه‌های هیدرولیکی 32 واحد است. 24 واحد تئوری و عملی ،2 واحد سمینار و 6 واحد پایان نامه است.

دروس اجباری سازه های هیدرولیکی :

  1. هیدرولیک پیشرفته
  2. طراحی هیدرولیکی سازه ها
  3. یکی از دروس سد های خاکی یا سد های بتنی
  4. یکی از دروس هیدرولیک محاسباتی یا روش اجزاء محدود یا هیدرودینامیک

برخی از دروس اختیاری سازه های هیدرولیکی :

  1. سامانه برق آبی
  2. ریاضیات عالی مهندسی
  3. مهندسی پل
  4. زمین شناسی مهندسی پیشرفته
  5. مکانیک خاک پیشرفته
  6. دینامیک سازه
  7. تکنولوژی عالی بتن
  8. تئوری پلاستیسیته

دروس مهم مورد نیاز از دوره کارشناسی برای این گرایش :

  1. مکانیک سیالات
  2. هیدرولیک
  3. دینامیک
  4. آبهای زیرزمینی
  5. ریاضیات

ادامه تحصیل در این رشته :

امکان ادامه تحصيل در گرايش سازه های هیدرولیکی در مقطع دکترا در داخل کشور وجود دارد. دانشگاه هایی مانند تهران، تربیت مدرس، علم و صنعت، خواجه نصیر و…دارای مقطع دکترای آب و سازه هیدرولیکی هستند. ولی بطور کلی انتخاب ها در ایران بسیار کم است. اما شرایط برای ادامه تحصیل در خارج از کشور بسیار بیشتر فراهم می باشد.

 

بازارکار-هیدرولیک

 

آینده شغلی و بازارکار مهندسی هیدرولیک :

فارغ التحصیلان این رشته می‌توانند با وزارت خانه ها و سازمان های مسئول اجرای طرح های عمرانی در زمینه آبرسانی مانند وزارت نیرو ، وزارت راه و شهرسازی ، شهرداری ها و همچنین با مهندسین مشاور سدسازی و منابع آب همکاری داشته باشند.

از دیگر فعالیت های کاری مهندسان این رشته نظارت بر اجرای پروژه های موضوع فعالیت این شرکت ها و مشارکت در طراحی سازه های هیدرولیکی نظیر سدها ،اسکله ها ، کانال های آبرسانی و … است.

فارغ التحصیلان گرایش سازه های هیدرولیکی بازار کار مناسبی در شرکت های سدسازی دارند ، در هر یک از موارد فوق ، اجرا و نظارت بر آنها به طور مستقیم زیر نظر مهندسان سازه های هیدرولیکی انجام می شود.البته فارغ التحصیلان می توانند در شاخه های دیگری مانند سازه ،آب و سازه های دریایی نیز مشغول بکار شوند.

در اینجا به تعریف کلی سازه های هیدرولیکی میپردازیم :

تعریف سازه های هیدرولیکی :

سازه های هیدرولیکی به سازه هایی گفته می‌شود که به طور کامل و یا قسمتی از بدنه آن در تماس با آب باشد به طوریکه سبب تغییر جریان طبیعی آب شود.این سازه ها برای اهدافی مانند انتقال ، استهلاک انرژی و متوقف کردن جریان به کار می‌روند. سد یک نمونه از سازه های هیدرولیکی است.

همچنین از سازه های هیدرولیکی می توان جهت اندازه گیری جریان استفاده کرد.

 

 

برای توضیحات بیشتر در مورد این گرایش میتوانید به مصاحبه دکتر شیرزادی با سرکار خانم مهندس سبا عابدی  طراح برجسته و فارغ التحصیل سازه هیدرولیکی از دانشگاه نهران  توجه فرمایید

لینک مصاحبه:

https://www.instagram.com/tv/CE0uG3-gDhd/?utm_source=ig_web_copy_link