مهندسی ژئوتکنیک چیست؟

مهندسی ژئوتکنیک چیست؟

مهندسی ژئوتکنیک علمی شامل کاربرد مفاهيم مکانيک و دینامیک خاک ومکانيک سنگ و زمین شناسی مهندسی است. این مهندسی در طراحی پى سازه‌های عمرانی نظیر؛ تونل، سد، خاکریز و هر عملیات خاکی مورد استفاده قرار می‌گیرد . همچنین راه حل‌های مناسب برای به‌سازی شرایط زمین و پیشرفت بشر ارائه می‌دهد.

وظایف یک مهندس ژئوتکنیک

به طور معمول در هر پروژه عمرانی نظیر ساختمان سازی، مهندس ژئوتکنیک برای ترسيم پروفیل خاک به این صورت عمل می کند که خاک های جمع آوری شده از محيط های اطراف را به آزمایشگاه می‌برد و میزان تخلخل، اشباع، چگالی، اندازه دانه، رطوبت بهینه و دیگر فاکتورهای موثر در طراحی پی سازه را اندازه گیری می کند.

 

 

مهندسان خاک و پی بعد از این عملیات میدانی، با توجه به اصول مکانیک خاک به بررسی کیفیت و میزان تحمل فشار و تنش خاک می پردازند. مهندسان ژئوتکنیک باید تعيين کنند که عواملی از قبیل فرسایش و شیب باعث بروز خطر در پروژه می شود یا خیر؟ همچنین باید خطرات احتمالی از زمین لرزه و روانگرایی در پروژه در نظر گرفته شود. سپس انواع پی، سازه‌های نگهبان، عملیات خاکی و روسازی پروژه، طراحی و تحلیل می گردد.

برنامه درسی رشته مهندسی ژئوتکنیک

 

گرایش های مهندسی عمران

 

واحدهای مقطع کارشناسی ارشد مهندسی ژئوتکنیک نیز مانند سایر گرایش های عمران در دوره پژوهش محور 32 واحد است . 24 واحد دروس تئوری و عملی، 2 واحد سمينار و 6 واحد پروژه است.

دروس اصلی گرایش خاک و پی عبارتند از:
رياضيات عالی مهندسی ، مکانیک خاک پیشرفته، دینامیک خاک، مهندسی پی پیشرفته

همچنین برخی از دروس اختیاری این گرایش عبارتند از: مکانیک سنگ، مکانیک محیط‌های پیوسته، روش های عددی در مکانیک خاک، روش اجزاء محدود، سدهای خاکی، مهندسی تونل، ژئوتکنیک دریائی، تحقيقات محلی در ساختگاه، ژئوتکنیک زیست محیطی، اندرکنش خاک و سازه، به‌سازی خاک، آزمایشگاه مکانیک خاک پیشرفته، آزمایشگاه دینامیک خاک، تحقيق در عملیات و ..

اگر دانشجوی کارشناسی مهندسی عمران هستید و به گرایش خاک و پی علاقه مندید، دروس مهم مورد نیاز دوره کارشناسی را بدانید:
مکانیک خاک و آزمایشگاه مکانیک خاک، مهندسی پی، استاتیک، مقاومت مصالح، دینامیک خاک، رياضيات.

 

دانشگاه های مطرح رشته مهندسی ژئوتکنیک در کشور

دانشگاه‌های تهران در زمینه مهندسی ژئوتکنیک یا همان خاک و پی دانشگاه‌های مطرحی به شمار می‌آیند. به طور خاص می‌توان دانشکده فنی دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی را نام برد. از دانشگاه‌های خارج از تهران نیز می‌توان به دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه شیراز اشاره کرد.

نرم‌افزارهای مورد نیاز مهندس ژئوتکنیک

نرم‌افزار‌های مورد نیاز مهندس ژئوتکنیک عبارتند از:

نرم‌افزار Geolab

Geolab مجموعه قدرتمندی در زمینه مهندسی ژئوتکنیک است . از ابزارهای محاسباتی و اطلاعاتی در حوزه مهندسی خاک و پی براساس استاندارد‌های ASTM استفاده شده است.

نرم‌افزار Geofault

نرم افزار GeoFault ابزاری کارآمد در مهندسی ژئوتکنیک جهت بررسی لرزه‌خیزی گسل‌ها می‌باشد. همچنین شتاب لرزه‌ای هریک از گسل‌ها را محاسبه می‌کند.

نرم‌افزار so_foundation

So – foundation نرم افزاری است ظرفيت باربری شالوده‌های سطحی در حالت استاتیکی با در نظر گرفتن همزمان دو معيار گسیختگی برشی و کنترل نشست مجاز است.

نرم‌افزار Geo5

Geo5یک مجموعه نرم افزاری بزرگ در مهندسی ژئوتکنیک است، که راه حل‌های جامعی را برای انجام وظایف و حل مسائل ژئوتکنیکی در اختیار کاربران قرار می دهد. این مجموعه امکاناتی نظیر آناليز استحکام سطوح شیب دار و طراحی خاک برداری، طراحی فونداسيون سطحی و عميق، آنالیز نشست، زیرگذر و محورها، بررسی زمین شناختی، و آزمایش صحرایی را ارائه می دهد.

نرم‌‌افزار plaxis

plaxis یک نرم‌افزار ژئو تکنیکی می باشد که با استفاده از آنالیز المان‌ها، رفتار خاک را مدل‌سازی کرده و مورد تحلیل قرار می دهد.

بازارکار و آینده شغلی مهندس ژئوتکنیک

از آن‌جایی که سازه‌ها بر ‌روی خاک احداث می‌شود، حضور یک متخصص در زمینه مهندسی ژئوتکنیک در هر پروژه عمرانی ضروری است. در واقع مهندسی ژئوتکنیک رامی‌توان پایه و اساس مهندسی سازه دانست.

 

آینده شغلی مهندس ژئوتکنیک

 

فارغ التحصیلان گرایش مهندسی خاک و پی می‌توانند در شرکت‌های مشاور، آزمایشگاه‌های مکانیک خاک، دفاتر فنی شرکت‌های پیمانکاری، پروژه‌های زیست محیطی و یا در کارهای اجرایی مشغول به کار شوند.همچنین پیش‌بینی می‌شود، به‌دلیل پیشرفت فناوری و نوآوری در مصالح جدید، تقاضا طرح‌های ژئوتکنیکی بیشتر شود و شاهد پیشرفت شگرفی در بازار کار مهندسی ژئوتکنیک باشیم.

از آن‍‍‌‌جایی که محیط کاری یک مهندس ژئوتکنیک ممکن است دائما در حال تغییر باشد، پس باید اطلاعات خود را در زمینه تجهیزات جدید و مقررات ایمنی به‌روز رسانی کند . این عمل هم باعث بالا رفتن اطلاعات صنعتی و علمی یک مهندس خاک و پی می‌شود و همینطور فرصت های شغلی زیادی را بدست می‌آورد.

 

برای توضیحات بیشتر در مورد این گرایش میتوانید به مصاحبه دکتر شیرزادی با آقای دکتر رسول غلامی دانشجوی دکتری ژئوتکنیک دانشگاه صنعتی شریف توجه فرمایید

لینک مصاحبه:

https://www.instagram.com/tv/CEw2q5QgRMV/?utm_source=ig_web_copy_link