تعریف

زلزله از بزرگترین خطرات طبیعت برای انسان است. حادثه ای که نه فقط از لحاظ جانی بلکه از لحاظ اقتصادی، روانی و اجتماعی اثرات مخرب با دامنه تأثیر طولانی مدت از خود به جا می گذارد.
متأسفانه کشور ما با قرار گیری بر روی کمربند لرزه آلپ هیمالیا(یکی از فعالترین مناطق لرزه ای جهان) است به طوری که در 70 سال گذشته میانگین 20 زلزله در سال را دارا بوده است. بدین ترتیب به حداقل رساندن ضایعات و اثرات این پدیده مخرب می تواند از اولویت های اساسی ملی ما باشد.

مهندسی زلزله (Earthquake Engineering)

زمینه‌ای‌ست بسیار متنوع و وسیع شامل مجموعه‌ای بزرگ از دانش‌ها و فنون گوناگون که حول اهداف حیاتی مربوط به مطالعه، طراحی، اجراء، کنترل، و نگهداری انواع سازه‌ها و پروژه‌های عمرانی در مقابل تأثیرات نیروها و بارهای ناشی از وقوع زمین‌لرزهای احتمالی و حصول هرچه افزون‌تر اطمینان از حد اقل بودن خسارات واردآمده، باهم جمع آمده‌اند.

هدف دورۀ کارشناسی ارشد زلزله

هدف این تربیت افرادی است که دارای توانایی لازم جهت تحلیل، طراحی و نظارت بر سازه­ ها در مقابل بارهای ناشی از زلزله بوده و بتوانند در امور مربوط به مقاوم سازی ساختمان­ ها، تأسیسات آبی، انواع سازه­ های خاکی (مانند پی، دیوار حائل و شمع) و ... در برابر زلزله و بارهای دینامیکی اظهارنظر کارشناسی نموده و ضمناً توان تحقیقاتی کافی جهت حل مسائلی که در این زمینه­ ها با آن روبرو می­ شوند را دارا باشند. این پروژه­ های تحقیقاتی می­ توانند شامل مطالعه رفتار لرزه­ ای سازه ­های مختلف، مطالعه رفتار دینامیکی اتصالات، مطالعه خواص مکانیکی مصالح تحت بارهای دینامیکی، تهیه نرم­ افزارهای موردنیاز جهت تحلیل دینامیکی و طراحی لرزه ­ای و نظایر آنها باشد.

زمینۀ فعالیت، آیندۀ شغلی و شرکت های عمرانی مرتبط با این گرایش

برای فارغ‌التحصیلان این گرایش امکان ادامه تحصيل در مقطع دکترا در داخل کشور وجود داشته و گرفتن بورس برای ادامه تحصيل در دانشگاههای معتبر خارج از کشور نيز امکان­ پذیر می­ باشد.

از جنبۀ شغلی نیز گرایش زلزله دارای بازار کار مناسبی است. از آنجایی که این دوره دانشجویان را برای انجام محاسبات و ارائه طرحهای مقاوم‌سازی در برابر زلزله و نیز اشتغال به فعالیت‌های پژوهشی، توسعه­ ای و کاربردی در امر مهندسی زلزله آماده می­ نماید، فارغ التحصیلان زمینه فنی کافی برای احراز مشاغل زیر را دارند:

  • همکاری با وزارتخانه­ ها و سازمانهای مسئول اجرای طرحهای عمرانی و صنعتی مانند وزارت راه و شهرسازی، وزارت نیرو، وزارت صنایع و شهرداری­ ها.
  • وارد شدن در بحث تحلیل خطر و همکاری با مهندسین مشاور صنعتی، جهت مشارکت در طراحی و نظارت بر اجرای سازه های خاص و ساختمانهای صنعتی نظیر کارخانجات، سیلوها، برجها، سدها،نیروگاه­ها، لوله­ های انتقال گاز و ....
  • همکاری با مهندسین مشاور سازه و پی، جهت مشارکت در طراحی و نظارت بر اجرای پروژه­ های موضوع فعالیت این مؤسسات و وارد شدن در مقوله مقاوم سازی.
  • همکاری با مؤسسات پژوهشی که به­ نحوی درگیر امر تحقیقات در رابطه با زلزله­ شناسی و مهندسی زلزله و کاهش خطرات ناشی از زلزله می­ باشند.

 

برای توضیحات بیشتر در مورد این گرایش میتوانید به مصاحبه دکتر شیرزادی با آقای مهندس جواد قدرتی فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گرایش زلزله دانشگاه صنعتی شریف و مدرس دوره های طراحی عملکردی توجه فرمایید

لینک مصاحبه:

https://www.instagram.com/p/CFCOE9PgkZU/?utm_source=ig_web_copy_link